donderdag 28 maart 2013

Mijn eigen ideeën over de content van Social Media

Hai iedereen,

Tegenwoordig is Social Media erg belangrijk bij grote merken en campagnes. Merken gebruiken deze platformen eigenlijk, net zoals de particuliere gebruiker, om contact te onderhouden met hun consumenten. Consumenten kunnen aan- en/of opmerking plaatsen op bijvoorbeeld de Facebookpagina van de desbetreffende site. Ook kunnen eventueel nieuwe producten gelijk bekend gemaakt worden bij de consument, omdat zowel Facebook als Twitter enorm veel gebruikers heeft.
Daarom moeten merken naar mijns inziens de kracht van Social Media zeker niet onderschatten. Het moet gezien worden als razendsnelle mond-op-mond reclame. Soms zie ik bijvoorbeeld nieuwe collecties voorbijkomen van bepaalde modeketens (ja, ik blijf een meisje ;)) op mijn tijdlijn op Facebook die me aanspreken en die nog niet in de winkels liggen. Met Facebook weet ik dan ook gelijk wanneer ik bepaalde kledingstukken kan kopen in de winkel en vaak ga ik gelijk rond die periode langs de desbetreffende winkel om het te kopen.
Ook kan met het aantal likes op Facebook en het aantal volgers gekeken worden hoe populair een merk is. Hoe meer likes en volgers, hoe meer bereik en hoe meer consumenten tevreden zijn. Hoe groter het bereik, hoe sneller het merk populair kan worden onder de consument en zo kan de producent al een voorsprong vergaren op zijn concurrenten.
Onderschat de kracht van Social Media dus niet.

Dit was de laatste opdracht voor de module ITIM. Hierbij wil ik dan ook gelijk een soort van afscheid nemen van mijn lezers. Ik vond het een leuke opdracht om te doen en ik denk er zelfs over om een eigen blog te beginnen. Ik hoop dat jullie plezier hebben beleefd aan het lezen van mijn blogposts (ik heb geprobeerd om de informatie zo leuk mogelijk over te brengen) en misschien tot ooit!

Charlie Mac Donald


zondag 24 maart 2013

De praktijk: Mijn eigen Infographic

Hallo iedereen,

Deze week moest ik mijn eigen Infographic maken. Voor diegene die niet weet wat een Infographic is; het is eigenlijk een afbeelding over een bepaald onderwerp met allerlei feiten desbetreffende onderwerp. Hieronder is mijn Inforgraphic te zien over mijn Facebook profiel:


Heb jij al een eigen Infographic gemaakt? 

Until next time, 

Charlie Mac Donald

zondag 17 maart 2013

De praktijk; mijn eigen LinkedIn pagina aanmaken

Hoi iedereen,

In deze post ga ik mijn eigen LinkedIn pagina aanmaken en jullie vertellen wat juist goed is en welke dingen beter kan op dit platform.


Een profiel aanmaken is niet moeilijk. Je voert een aantal basisgegevens in zoals je e-mailadres, naam en waar je studeert.
Ik heb eigenlijk niet veel op of aan te merken op dit platform. Je basisgegevens zoals je naam en e-mailadressen is verplicht, maar verder verplicht LinkedIn je tot nergens. En dat is erg fijn.
Op dit moment kan ik nog niet echt zeggen hoe ik overkom op mijn profielpagina. Ik heb bijvoorbeeld nog  geen profielfoto geüpload, dit omdat ik geen profielfoto heb wat 'zakelijk' overkomt.
Over het algemeen is dus mijn eerste ervaring met LinkedIn positief. De site is erg duidelijk en ik vind het erg handig dat dit platform ook een eigen app heeft waardoor ik altijd up-to-date kan zijn. Ook begrijp ik nu waarom het bedrijfsleven veel van dit platform gebruikt maakt. Het maakt het zoeken naar een baan of een nieuwe werknemer bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker.
Heb jij een LinkedIn profiel?

Until next time,

Charlie Mac Donald 

zaterdag 9 maart 2013

Social networks en social communities

Social Media is een hele brede term, en daarom ook onder te verdelen in verschillende soorten. De belangrijkste hierin zijn social communities en social networks.
We beginnen met social networks. De naam zegt het al, je sociale netwerk. Je sociale netwerk is eigenlijk je omgeving, de mensen met wie je omgaat en die samen met jou een denkbeeldig netwerk vormen. Denk hieraan aan familie, vrienden, klasgenootjes en kennissen. Facebook en LinkedIn zijn daarom voorbeelden van social networks, omdat deze platformen jouw je sociale contacten laat onderhouden en brengt mensen ook in contact met elkaar.
Dan hebben we ook nog social communities. Dit zijn platformen waarbij mensen dezelfde hobby's,  interesses en doelen delen. Hier kan je dus bewust of onbewust deel van uitmaken. Als je bijvoorbeeld een filmpje op YouTube kijkt, maak je er ook deel van uit. YouTube is namelijk een sociale gemeenschap (social community).
Nu zal ik een aantal voorbeelden van social networks en social communities benoemen:

Social networks: 

- Facebook
  Ik denk dat iedereen wel weet wat Facebook inhoudt. Het heeft een gigantische database door de vele dingen die de gebruikers uploaden. Met Facebook kan je een status, foto's en links delen en posten en op die manier hou je contact met je sociale netwerk. Persoonlijk doe ik redelijk veel met Facebook, al weet ik dat de privacyvoorwaarden van Facebook niet al te best zijn.

- LinkedIn
  Ik ben nog niet echt bekend met LinkedIn. Hier kan je contact leggen en onderhouden met bedrijven en dat is eigenlijk het enige wat ik weet van LinkedIn. In een latere post ga ik zelf een LinkedIn profiel aanmaken en dat zal ik dan ook met jullie delen.

- Hyves
  Dit platform is ook wel bij iedereen bekend. Deze hype is weliswaar al een paar jaar geleden overgewaaid maar het is eigenlijk kortgezegd de Nederlandse Facebook.

Social communities:

- YouTube
   Zoals al eerder vermeld in deze blogpost, is YouTube een social community. Al valt daar over te twisten, want velen vinden het ook een social network. Ik ben van mening dat dit platform meer een social community is dan een social network, daarom plaats ik YouTube ook onder het kopje social community. Dit omdat YouTube een gemeenschap is van mensen die dezelfde hobby's, interesses en doelen delen. Mensen uploaden hun filmpje en delen daarmee hun hobby, interesse of doel.


Van welk platform maak jij het liefst gebruik? 

Tot de volgende keer,

Charlie Mac Donald




zaterdag 2 maart 2013

Mijn persoonlijke SWOT-analyse; mijn sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen

Hallo iedereen,

Voordat ik ga beginnen aan een persoonlijke SWOT-analyse, zal ik eerst kort vertellen wat een SWOT-analyse precies inhoudt. De term SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Oppurtinities en Threats. Naar het Nederlands vertaald is dat dus Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen. Nu jullie weten wat de term SWOT is, zal ik beginnen aan mijn persoonlijke SWOT-analyse.
Aangezien het voor deze opdracht ook noodzakelijk was om een enquête of interview te gebruiken om te kijken hoe 10 verschillende familieleden, vrienden en/of kennissen mij zagen. Omdat ik het moeilijk vind om mijn eigen sterke punten te benoemen, heb ik het als eerst aan mijn moeder gevraagd. Volgens haar heb ik doorzettingsvermogen, ben ik disciplinair en heb ik sterke communicatieve vaardigheden. Ook heb ik hetzelfde aan een goede vriendin gevraagd. Zij vindt mij altijd vrolijk, ook communicatief vaardig en ook vol met doorzettingsvermogen. Maar wat heb ik volgens mijzelf voor sterke eigenschappen? Ik kan in ieder geval van mezelf zeggen dat ik goed communicatief vaardig ben ik niet terugdeins als ik bijvoorbeeld op iemand af moet stappen. Ook zie ik nooit echt op tegen het spreken voor een groot publiek (al ben ik wel wat zenuwachtig op het moment zelf). Verder vind ik van mezelf dat ik veel doorzettingsvermogen heb en door deze eigenschap ook disciplinair. Deze elementen zouden mij wel een voorsprong kunnen geven op de arbeidsmarkt, aangezien ik dit ben en tegelijkertijd ook uit wil stralen. Ik ben communicatief vaardig, vrolijk en spontaan maar ik weet tegelijkertijd ook wanneer ik serieus moet zijn en me moet inzetten. Deze combinatie zou me dus een voorsprong kunnen geven op de arbeidsmarkt.
Iedereen heeft naast zijn of haar sterke punten, ook een aantal zwakke punten. Volgens mensen om me heen ben ik vaak sarcastisch en zou dat mensen soms tegen het verkeerde been kunnen stoten. Ook kan het me soms niet zoveel schelen wat andere mensen van me denken, terwijl dat soms juist wel zou moeten. Maar wat vind ik zelf? Het kan me inderdaad soms weinig schelen wat andere mensen van me denken, en af en toe ben ik sarcastisch. Daar ben ik me dus inderdaad bewust van. Over het feit dat mensen mijn sarcastische opmerkingen niet kunnen hebben, niet altijd. Ook vat ik kritiek soms te persoonlijk op, terwijl dat in de meeste gevallen helemaal niet het geval is. Deze elementen kan ik eventueel compenseren dat ik hard werk en doorzettingsvermogen heb, en toch communicatief vaardig ben.
Mijn kans op de arbeidsmarkt is voor niet zo moeilijk te bedenken; ik ben een meisje. Klinkt afgezaagd, maar kent er iemand een meisje die Informatica studeert op HBO-niveau en volgend jaar zelfs op universitair niveau? Uit verschillende bronnen heb ik ook vernomen dat de arbeidsmarkt staat te springen op vrouwen in de techniek.
Ten slotte het laatste deel van de SWOT-analyse: Bedreigingen. Ik denk dat mijn grootste bedreiging mijn gezondheid is. Ik heb een onderbeenprothese en soms (lees: altijd) ga ik maar door en door totdat het fout gaat. Dan zit ik een tijdje thuis van de pijn. Hier wil ik verder niet op ingaan, omdat ik vind dat dit me in niets hoef tegen te houden. Ik kan en doe alles, al moet ik misschien soms eerder 'tot hier en niet verder' tegen mezelf zeggen.
Wat ik allemaal hierboven beschreven heb, is eigenlijk wel iemand die ik wil zijn. Een paar jaar geleden was ik bijvoorbeeld helemaal niet zo sociaal en communicatief vaardig. Dat heb ik ook moeten leren, omdat ik zo wilde zijn. Ik vind wel dat ik wat aan mijn zwakke punten moet doen, vooral het punt dat ik kritiek te vaak persoonlijk opvat.
Wat zijn jouw sterke en zwakke punten? 

Tot de volgende keer!

Charlie Mac Donald


vrijdag 1 maart 2013

Personal branding, wie ben ik en wat wil ik?

Hai iedereen,

Deze blogpost gaat, zoals de titel al zegt, over de term 'personal branding'. Ik zal uitleggen wat deze term precies inhoudt en wat de toegevoegde waarde voor mij is van personal branding. Ook zal ik voor mezelf gaan onderzoeken wie ik ben en wat ik wil om op deze manier mijn eigen 'merk' in de markt te brengen. Nou, laten we beginnen.
Wat is personal branding? Personal branding is volgens de vrije encyclopedie Wikipedia: 'Personal branding is het proces waarbij mensen en hun carrières worden gemarkeerd als merken'. Dat lijkt me vrij duidelijk. Je moet jezelf op de markt zetten als een merk, jezelf dus moeten kunnen onderscheiden.
Als je jezelf kan onderscheiden in bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, zou personal branding in dat opzicht wel toegevoegde waarde kunnen hebben. Als bedrijven mij kunnen zien als een unieke persoonlijkheid die niet met de grijze massa meegaat, zullen ze me zeer waarschijnlijk sneller aannemen dan iemand die niet zichzelf als merk in de markt heeft gezet. Ook bouw ik op deze manier een soort netwerk op. Met personal branding val ik op, en zullen bedrijven en mensen me sneller opmerken en daardoor zou ik een soort netwerk op kunnen bouwen.
Voordat ik mezelf goed in de markt kan zetten als merk, moet ik wel eerst voor mezelf onderzoeken wie ik ben en wat ik wil. Daarvoor gebruik ik de abc van personal branding. De A voor Apart de B voor Betrouwbaar en de C voor Congruent (Overeenstemmend).
Laten we beginnen met Apart. Waarom ben ik apart en uniek? Ik kan mezelf wel enigszins uniek noemen als een van de erg weinige meisjes die Informatica studeren. Ik kan wel met enige zekerheid zeggen dat 95% van de mensen die deze opleiding doen, van het mannelijke geslacht is. Ook ben ik ook erg sociaal. Ik leg makkelijk contact met andere mensen. Nou is dit niet echt een eigenschap wat heel uniek is. Maar wel met het feit dat ik een meisje ben én Informatica studeer én sociaal ben.
Dan hebben we Betrouwbaar. Hmm, dat is een moeilijke. Ik weet dat mensen op me kunnen bouwen, maar hoe breng ik dat over op mijn 'merk'? In je persoonlijke merk moet een herkenbare, constante factor zitten en een hoog niveau van professionaliteit bevatten volgens het abc van personal branding. Ik denk dat mijn constante en herkenbare factor dan zou zijn dat ik altijd afrond wat ik begin. Als ik aan een nieuw project begin, zal ik dat niet onafgemaakt stopzetten. Ook is deze factor naar mijns inziens van redelijk professionele aard. Ja, dit is mijn betrouwbare factor.
Ten slotte hebben we ook nog de C van Congruent. Zijn de factoren die ik net heb genoemd congruent met het beeld van wat ik wil zijn? Ja, ik denk het wel. Ik wil iemand zijn die niet klakkeloos ergens aan begint en vervolgens als het even tegenzit het niet afmaakt. Ook ben en wil ik sociaal zijn, want ik denk dat je op dat vlak altijd kan groeien (ik kan bijvoorbeeld nog niet zo goed presenteren). Ik wil als dat ene meisje gezien worden dat Technische Informatica op de TU Delft heeft afgemaakt (na mijn Propedeuse op Hogeschool Leiden ga ik naar de TU Delft).
Dit is wie ik ben en wat ik wil zijn. Dit is het merk wat ik wil zijn.
Wie ben jij, wat wil jij zijn en wat wil jij als merk uitdragen?

Until next time,

Charlie Mac Donald