zondag 24 februari 2013

Werkzaam in een organisatie? De do's en don'ts

Hallo iedereen,

Veel mensen zijn werkzaam binnen een organisatie en tegenwoordig is gebruik maken van het mailverkeer binnen een organisatie ondenkbaar. Wat zijn de omgangsvormen voor zowel binnen als buiten het mailverkeer; wat zijn absolute do's en no-go's, zowel zakelijk als privé? Hieronder is mijn mening hierover te lezen.
Laten we maar beginnen met wat ik absoluut het belangrijks vind: laat iedereen in zijn waarde. Ook al heb je een bloedhekel aan een bepaalde collega, bepaalde klasgenoot of een kennis. Bazel of mail dat niet rond aan iedereen die het maar horen wilt. Hoe zou jij het andersom vinden? Ook niet bepaald leuk lijkt me. En wil je zo graag je ei kwijt? Zeg dat dan tegen de desbetreffende persoon. Wel op een nette, beleefde manier. Ga niet schreeuwen en betrek anderen er ook niet bij.
Probeer zakelijk en privé ook gescheiden te houden. Tuurlijk mag je iets leuks vertellen wat je privé hebt meegemaakt aan je aardige collega, maar ik bedoel meer dat de dingen die op de werkvloer gebeuren, daar blijven. Reken collega's privé niet aan voor wat er op de werkvloer is gebeurd (je komt bijvoorbeeld een collega tegen tijdens het boodschappen doen). Doe normaal, gedraag je niet geïrriteerd en wees die aardige collega.
Wat betreft het mailverkeer; daar gelden bovenstaande 'omgangsvormen' wat mij betreft ook voor. We gaan  een situatie schetsen. Aangezien er ook buiten de lesuren gecommuniceerd zal moeten worden, zullen er wel enigszins wat mailtjes over en weer gaan. Stel; je zit een projectgroep wat inclusief jou bestaat uit 4 projectleden en je irriteert je mateloos aan een projectlid. Hou het voor je en mail dat niet rond aan je overige projectleden. Zit je er echt mee en moet je het kwijt? Zeg dat dan rustig en betrek de andere projectleden er niet bij. En ook al is dat ene projectlid niet altijd jouw ideale persoon om mee samen te werken, laat het los en doe normaal tegen hem of haar buiten het project om.
En dit was het einde alweer van deze blogpost. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad en tot de volgende keer!
Wat zijn volgens jouw de do's en don'ts als je werkzaam bent bij een organisatie? 

Tot de volgende keer,

Charlie Mac Donald 



zaterdag 23 februari 2013

De normen en waarden van Social Media

Hai iedereen,

De normen en waarden van Social Media. Zijn er die? Welke 'omgangsvormen' worden er gehanteerd? Wat wel kan en wat niet, iedereen heeft daar zijn eigen mening over. Ik zal mijn kijk hierop hieronder toelichten. Want net zoals in het 'echte' leven, zijn er aantal gedrags- en fatsoennormen binnen Social
Stel, er zit je iets dwars over iemand die je goed kent, een vriend of vriendin bijvoorbeeld en dat wil je aan diegene kwijt. Je wilt hem of haar daarop aanspreken. Vanzelfsprekend, dat doe je dan niet waar een hele groep mensen bijstaat. Dan neem je hem of haar even apart en dan zeg je dat privé. Zo werkt het ook ongeveer met Social Media. Wil je iets kwijt aan iemand wat alleen de desbetreffende persoon aangaat? (We gaan er in dit voorbeeld even vanuit dat de boodschap overbrengen alleen via een Social Media platform kan). Dan post je dat niet op zijn of haar openbare 'prikbord', tweet je dat niet openbaar (dan stuur je in dit geval een DM, direct message) en stuur je geen krabbel, maar een privébericht. Laat iedereen in zijn waarde, ook in Social Media.
Zou jij aan iedereen die je kent persoonlijk vertellen dat het openbaar vervoer op zijn zachtst gezegd vervelend is, dat je broodje heerlijk was en dat de leraar waarvan je nu les hebt uit zijn mond stinkt? Zeer waarschijnlijk niet. Waarom zet je dat dan wel op een Social Media platform waar in principe (privacyinstellingen buiten beschouwing gelaten) iedereen het kan zien? Sommige dingen kan je beter voor je laten, en dat geldt ook bij Social Media.
En ten slotte; wees jezelf maar probeer altijd het beste van jezelf naar voren te halen. Je weet maar nooit wie er op jouw profiel kijkt. Misschien je toekomstige werkgever, maar heb je bijvoorbeeld een eigen bedrijf? Potentiële klanten lok je alleen als je het beste van jezelf laat zien. Let daarbij wel op dat je jezelf blijft, je profiel op welk Social Media platform dan ook moet aansluiten met wie je in het écht bent.
Zo hoop ik ook met deze blog mezelf aan jullie te laten zien, hoe ik écht ben. Ik hoop dat je plezier hebt beleefd met het lezen van deze post en tot de volgende  keer! Volgende keer zal ik een aantal 'richtlijnen' opstellen die ik zou toepassen als ik bij een organisatie werkzaam zou zijn. Wat dat precies inhoudt, lees je de volgende keer.
Wat zijn volgens jou de normen en waarden van Social Media? 

Until next time,

Charlie    

maandag 18 februari 2013

Wat is Social Media?

Hi iedereen,


De titel zegt volgens mij al genoeg; in deze post staat de term 'Social Media' centraal. Want voordat ik ga bloggen over deze term is het natuurlijk wel van belang dat jullie weten wat ik onder deze term versta.


Als ik aan Social Media denk, denk ik aan Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn, (het inmiddels erg verouderde) Hyves en Google+. Social Media zijn voor mij internetplatformen waarmee men contacten kan onderhouden, foto's en statussen kunnen delen en daarop kunnen reageren. Volgens de internetencyclopedie Wikipedia wordt onder Social Media verstaan: 'Sociale Media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers. Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden'. 
Nou, volgens mij zat ik er dan niet veel naast. Een belangrijke kenmerk van Social Media is dat de redactie van zo'n internetplatform niet de meeste inhoud bepaalt, maar de gebruikers van dit platform. En via deze platformen vindt er interactie plaats tussen de gebruikers en delen zij hun verhalen, ervaringen en kennis waarop andere gebruikers kunnen reageren.
De internetplatformen Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn en Google+ vallen dus allemaal onder Social Media. Allemaal zijn ze uniek, ieder platform op zijn eigen wijze.

Van welke Social Media platformen maak jij gebruik? 

Groetjes,

Charlie      

dinsdag 12 februari 2013

Hi!

Hi,


Voordat ik 'officieel' aan deze blog begin, zal ik mij eerst even kort voorstellen met een korte uitleg waarom ik deze blog start.


Mijn naam is Charlie Mac Donald, 20 jaar, en ik ben eerstejaarsstudent Informatica op Hogeschool Leiden. Dit laatste is ook gelijk de reden waarom ik deze blog begin. Voor de module 'Toekomst, Innovatie en Media' heb ik als opdracht gekregen een blog bij te houden over Social Media. In deze blog moet ik kort gezegd mijn gebruik van Social Media toelichten en inzicht geven in de mogelijkheden die ik zie in de toepassing van Social Media in mijn verdere loopbaan.
Ik zal iedere week in ieder geval een post plaatsen, waarin ik een of meerdere aspecten zal aansnijden wat betreft mijn gebruik van Social Media en hoe ik Social Media zie in mijn toekomstbeeld.
Al is deze blog een opdracht voor school, heb ik veel zin in het bijhouden van deze blog en wens ik jullie wederom veel leesplezier.


Groetjes,

Charlie